zaterdag 30 maart 2013

Zoektocht naar goed voer (Pavo Care4Life)

Al jaren ben ik op zoek naar het beste krachtvoer voor Lightning. Er was altijd wel iets mis: er zaten te veel granen of suikers in, plakte aan elkaar van de melasse of er ontbraken bepaalde ingrediënten die ik dan apart bijvoerde. Af en toe was er dan wel voer dat enigszins in de richting kwam, maar dan moest je bijvoorbeeld verschillende zakken combineren en dat is lastig als je op een stal staat en geen 3 voertonnen neer kan zetten. Dan waren er ook nog wel "natuurlijke" voeders die van natuurlijke ingrediënten waren gemaakt waardoor het beter opneembaar zou zijn, maar die waren dan nog steeds niet compleet. Ik voegde bijvoorbeeld zelf kruiden toe, MSM en lijnzaad. Ook wilde ik niet te veel geven van het chemische granenspul waardoor ik vitamines moest bijgeven.

Toen hij eenmaal hier thuis stond, besloot ik om het zelf te gaan maken. Ik zou zelf alle losse ingrediënten kopen en dan maken wat ik vond dat hij nodig had. Een hele zoektocht begon naar de juiste hoeveelheden en verhoudingen van vitaminen, aminozuren en elementen, maar ik liep vast. Want ook in hooi zitten vele voedingsstoffen en dat was de grote onbekende. Daar eet hij 10 kilo van en van het krachtvoer 1. Tja... Nu kun je daar wel onderzoek naar doen, maar dat kost meer dan twee grote pakken hooi en dan moet je de hele partij van dezelfde weide hebben. En dat had ik niet.

Verder had Lightning heel gemakkelijk diarree. Zijn hele leven eigenlijk al. Elke verandering van voer gaf problemen. Tot ik een artikel las over gluten allergie bij paarden... een "aha-erlebnis"! Aantonen kun je dat nog niet, maar het kon geen kwaad om de granen volledig uit zijn rantsoen te bannen en te bekijken hoe dat zou gaan. Dat gaf als snel een aanzienlijke verbetering. Hij bleef gevoelig voor veranderingen, maar de meeste tijd had hij normale mest. Maar dat betekende geen krachtvoer meer, geen lijnzaadkoekjes meer en geen vitamineblokjes. Overal zit tarwe in!

Toch vond ik dat hij iets extra's moest krijgen buiten het hooi. Alleen gras vond ik wel heel eenzijdig. Dus ging ik weer zoeken. Toch zelf maken dan? Maar waar haal ik benodigde ingrediënten vandaan zodat hij alles binnen krijgt?

Gelukkig kreeg ik net op dat moment een tip van een bekende die een paard heeft met spierproblemen en daardoor suiker-arm moet eten. Er zou een nieuw voer op de markt komen zonder granen en toegevoegde suikers, Care4Life van Pavo. Zodra het begin dit jaar beschikbaar was ben ik het gaan halen en sindsdien voer ik dat. Als hij nu diarree heeft, dan is het een of twee dagen als ik van pak hooi moet wisselen of als hij van Jenny de resten voer heeft opgesnoept.

Buiten dat er geen granen in zitten, bevat het alle ingrediënten die ik op mijn lijst had gezet die er in paardenvoer moesten zitten als ik het zelf zou gaan maken :)
Meer info vind je hier: Pavo Care4Life

Wordt vervolgd...


2 opmerkingen:

 1. Hallo Saskia,
  toch even een paar vragen? Ken jij de bloedwaarden van je paard en de referentiewaarden voor een paard dat gehuisvest is zoals bij jou? Lijkt me een beter uitgangspunt. groetjes, Stef

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Stef,

  Wat bedoel je hier precies mee in relatie tot het onderwerp voer? Ik ken de bloedwaarden van Lightning, maar hier is toch weinig over de voedingstoestand te vinden.

  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen