donderdag 7 maart 2013

Tandarts

Bij een bezoek van een andere dierenarts een tijdje geleden, kreeg ik te horen dat Lightning flinke haken op zijn tanden had. Ik vond dat vreemd want het was nog geen jaar geleden dat de tandarts was geweest. Bovendien eet hij de hele dag alleen ruwvoer van de grond af of uit bakken die op de grond staan. Aangezien ik me wel zorgen maak om zijn hoofdschudden, kwam de tandarts dinsdag.

Tandartswerk is voor de meestal koelbloedige Lightning een heel groot drama. Mijn tandarts is tevens dierenarts, dus een verdoving is geen probleem. We hadden Lightning in de stal gezet voor het werk, maar toch was een verdoving nodig voor 2 grote paarden. Daarna ging het beter en hij bleek maar een paar uitsteeksels te hebben.

Ondertussen hadden we het over het Head Shaking Sydroom en het interpretatie-gevaar. Mijn dierenarts is een erg nuchter iemand die zegt dat je nooit subjectief mag interpreteren omdat je dan wel eens een verkeerde conclusie kan trekken. Ik ben het daar in zoverre mee eens dat ik dan denk dat je één aanname doet en in die richting verder zoekt tot je de oplossing hebt of niet verder kunt. Dan neem je een andere aanname en doet hetzelfde. Daar was hij het dan weer mee eens. Toch hadden we het bij het bespreken van oplossingen over een willekeurig rijtje van dingen zoals bepaalde medicatie, neusspray en netjes om het hoofd.

Tja, ik heb toch wel een donkerbruin vermoeden dat hij pijn heeft ergens rond zijn rechteroor/kaak. Waar baseer ik dat dan op? Hij reageert positief op pijnstillers. Hij kan amper iets rond zijn hoofd verdragen en met name aan de rechterkant. Hij toont me dat deel van zijn hoofd. Tandartswerk is een drama (de kaak moet dan erg ver open). Hij knarst met zijn tanden. Hij verzet zich tegen moeilijke oefeningen.

Ik wil dit gaan gebruiken om een richting van onderzoek te hebben, maar loop al meteen vast. Wat ga ik doen en waar ga ik ermee heen? Voor zover ik weet heb ik de mogelijkheid om een scan van zijn hoofd te laten maken (!), of evt. met training of massage iets op te lossen. Ik ben namelijk erg bang dat het te maken heeft met het stukje bot dat van zijn kaak afgebroken is toen hij zijn nek brak. Dan is een scan zinloos en helpt alleen de juiste training. Maar voor hetzelfde geld heeft hij in de stal zijn hoofd gestoten of is hij gevallen in de wei.

Voorlopig ga ik met training aan de slag. Mocht iemand in de regio Limburg een trainer kennen die zich met revalidatie bezighoudt of met rechtrichten, dan hoor ik dat graag! Andere suggesties zijn ook van harte welkom!!

2 opmerkingen:

 1. hoi Saskia,

  Voor het rechtrichten van Lightning:
  Steffi Raspel.
  Zij traint ook mijn paard. Super en op een fijne manier. Komt ook op lokatie

  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bianca,

  Bedankt voor je reactie! Ik ga contact met haar opnemen. Lijkt me een goed begin en ze rijdt nog western ook nog.

  Groetjes
  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen