dinsdag 10 november 2015

Carte blanche

Een paar weken geleden schreef ik over de ruil van grond met onze buren. Dit betekent dat we binnenkort we een nieuw stuk grond ter beschikking krijgen. Ons oude stekje leveren we in: ons paardenparadijs. Wij hebben 80m2 schuilstal, bomen, hagen, behoorlijke hoogteverschillen en verschillende stukken. Hierdoor is het voor de paarden een natuurlijk en afwisselend landschap. Dat ik daarvoor een stukje lopen moest vond ik geen probleem, fitness inbegrepen!

Ons nieuwe stuk is saai: het is grotendeels vlak en er is buiten gras, gras en nog eens gras, niks te beleven. Ik wil daar graag verandering in brengen: work in progress ;). Het houdt nooit op :p.

Eerst werd de nieuwe schuilstal gebouwd. Deze staat in de voormalige rijbak achter het huis, als verlenging van de carport. Dat mag van de gemeente. Daarna komt er een nieuwe omheining om het gebied heen. Enerzijds wil ik graag voor ieders veiligheid een “heras”-hekwerk met een dikke meidoorn haag, anderzijds is een houten/stalen omheining meer open en mooier en houdt zo’n haag een lading insecten vast waar je in de lente, zomer en herfst niet vrolijk van wordt.

Een tijdje geleden kwam ik informatie tegen over Paard & Landschap van de KNHS en ook mijn studie heeft me iets geleerd over landschapsbeheer. Als kers op de taart heeft IKL nu een actie om voor een gunstig tarief inheemse (fruit)bomen, struiken en hagen te planten.

Het wordt uiteindelijk een hek van gaas met de meidoorn ervoor. Binnenin komen geen hagen om het karakter voor de paarden open te houden. We gaan een aantal gezonde bomen planten, zoals kersen, pruimen, een es, een wilg, een linde, berken, een eik en hopelijk een populier. Walnoten, appels en een peer staan er al. Verder komt er voor de afwisseling en biodiversiteit een struikgewas.

Het wordt mooi voor de paarden, mooi voor de ecologie en mooi om naar te kijken!

Ook de rijbak wordt opnieuw aangelegd, maar gelukkig is dat op een hoog gelegen stuk niet zo'n probleem. Met de vrijgekomen grond komt er een heuvel of graft. De huidige rijbak wordt paddock en krijgt grasroosters met zand. Het moet stabiel zijn, goed afwateren maar de hoeven niet te hard slijten. Beton was voor ons geen optie en alleen zand wordt binnen de kortste keren een zooitje met 5 paarden (soms zelf 6). In de schuilstal leggen we de rubber matten terug op de kunststof pallets: altijd droge voeten. Zowel in de stal als op de paddock zelf komt een ligplek van stro, respectievelijk zand.

Het heeft een hoop voeten in de aarde gehad, maar het is erg leuk om dit helemaal nieuw in te richten. Nog een paar weken en dan kunnen de paarden er lopen.


PS: tijdens het zoeken naar allerlei informatie kwam ik nog iets tegen dat interessant kan zijn als je je paarden een schuilgelegenheid in de wei wilt geven:
https://www.knhs.nl/media/1511/brochure-schuilstallen-in-het-buitengebied-1-1.pdf
Als je een schuilstal in je wei wilt maken en je maakt je zorgen of het mag of niet, dan geeft deze folder je tips over hoe je het kan aanpakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten