vrijdag 13 november 2015

Nachtschade

Met de karren tegelijk heb ik het dit jaar uit de weide gehaald; nooit eerder was het zo erg!


Wat is (zwarte) nachtschade en waarom is het gevaarlijk?

Nachtschade is een geslacht van planten waaronder ook tomaten, aardappels en aubergines vallen. Alle nachtschades zijn giftig! Het gif is de reden dat je van tomaten alleen de rijpe rode vruchten kunt eten, je aubergines eerst moet bakken en je groene aardappels niet mag eten.

Het gif waar het om gaat is solanine. Solanine is de natuurlijke verdediging van de plant tegen schimmels en andere indringers.

Ook bij de zwarte nachtschade die bij ons overal voorkomt, is het gifgehalte in de onrijpe groene bessen het hoogst. Normaal gezien zullen dieren de planten niet eten vanwege de zeer bittere smaak (denk maar aan de geur die stengels van tomaten op je handen achterlaten). De bessen laten ook een brandend gevoel na in de keel, waardoor je hooguit een paar besjes zult eten.

Na het eten van een te hoge concentratie solanine treden er darmklachten en neurologische verschijnselen op na ongeveer 10 uur die zelfs dodelijk kunnen zijn. Er is geen tegengif bekend en behandeling is puur symptomatisch. Meestal zijn de verschijnselen weg na 24 uur.

Normaal gezien zal het voor de paarden geen problemen opleveren, maar voor de zekerheid heb ik de planten toch verwijderd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten