zaterdag 23 december 2017

Aanpassen

Aanpassen gaat bij ons meestal over de mensen ;).

Onze paarden worden gevoerd met voermandjes die ze om krijgen. Ondertussen hebben hier al heel wat paarden zo gegeten en het gaat bijna altijd goed. Zelfs de jonge veulens hebben het snel door en ook de nieuwkomers hebben geen instructies nodig, het werkt zelfbelonend. Toch komen de jonge paarden, als ze ongeveer een jaar oud zijn, erachter dat je die mandjes ook op het hek of op een ander paard kan laten leunen. Zo kun je makkelijker bij de brokjes, maar......... de brokjes vallen eruit! Dat eerste hebben de paarden wel door, het tweede helaas niet.

Bij Vicky kon ik het oplossen door een canvas zak te nemen, deze deukte in en de brokjes vielen er niet meer uit. Zij gebruikte ook alleen het hek, niet de andere paarden (soms Roxy, maar die was toen nog veel kleiner). Roxy deed het zelf een jaar later ook en zette het mandje op het hek, op Misty of kleine Elsa. Roxy laat zich makkelijk iets leren en met een paar keer streng roepen en als ik erbij kon haar wegduwen, was dat ook opgelost.

Nu kwam Elsa erbij, die zich toch niet zo makkelijk laat overtuigen. Blijkbaar was haar wil om het mandje op Roxy te zetten (en Roxy is zoveel groter, dat het mandje meteen omkiept) zo groot, dat mijn correcties niets uithaalden. Ze wandelde ook altijd met haar mandje rond, en veroorzaakte zo onrust bij Misty die een beetje voedernijd heeft. Het was dan altijd een gedoe waardoor ze niet rustig konden eten.

De laatste weken werd het alleen maar erger en 90% van haar eten eindigde in het zand. Dit probeerde ze wel op te eten, dus dat was ook niet de bedoeling i.v.m. risico op koliek. Wat zou ik dan kunnen doen? Haar ergens anders zetten is hier niet zo makkelijk en ze zou zomaar aan de wandel kunnen met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk besloot ik te proberen om voor haar een emmer aan het hek te hangen aan de kant waar de anderen ook staan. Ik had verwacht dat ze daar niet veel van zou eten, omdat ze het niet echt lust en omdat ze zo graag rondwandelt. Gelukkig bleek dit een schot in de roos. Elsa eet haar emmer leeg zonder knoeien, loopt bijna niet weg, en Roxy en Misty gaan in hun vaste hoek staan en Elsa laat ze met rust. Voor het eerst sinds weken wordt er weer rustig gegeten. En Lightning? Die houdt een veilige afstand van de dames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten