zaterdag 21 februari 2015

Een hengst voor Misty

Het veulen van 2014 is nog maar net de deur uit en Misty is nog drachtig voor een veulen in mei 2015, of je gaat alweer op zoek naar een hengst voor het veulen van 2016. Dat lijkt ver weg, maar een beetje planning en regelwerk is nodig als je niet de hengst uit het volgende dorp wilt. Er wordt allerlei informatie uitgewisseld en contracten worden opgesteld. Oh ja, en aangezien de hengst van onze keuze niet snel in de buurt woont en alle top-hengsten alleen met KI werken, zal je moeten zorgen dat zijn zwemmers bij ons terecht komen...

Gezien Misty's stamboom vol kampioenen, wil ik ook alleen maar hengsten die het ver geschopt hebben en ook nakomelingen hebben die succesvol in de sport lopen. Misty's eerdere veulens hebben zich al bewezen, dus voor mij verdient zij de beste hengst die ik vinden kan. En laten we eerlijk zijn, bekende hengsten verkopen beter.

Vanwege haar overo-vlekkenpatroon ben ik beperkt en kan ik geen andere overo hengst nemen. De combinatie hiervan geeft 25% kans op een "lethal white" veulen. Google maar eens... De korte versie is dat deze veulens sterven. Ik kan voor haar een Quarter Horse hengst nemen (die kruising is toegestaan), maar daarmee had zij nog nooit eerder een veulen met vlekken. En dat willen we ook, zonder concessies te doen voor de kwaliteit. Als laatste willen we ook nog een hengst hebben die qua karakter en conformatie bij Misty past. We hebben liefst wat elegantie en ruime bewegingen.

Voor 2015 heb ik de kans gegeven aan een jonge hengst die het aardig doet in de sport en ook al een paar leuke veulens op de wereld heeft gezet. Hij is lief, onderdanig en past perfect bij haar qua uiterlijk. Hij woont in Wageningen en ik kende hem al van wedstrijden. Daar wilde ik wel een veulen van. Ik vond het een voordeel dat ik hem persoonlijk kende (en zijn moeder ook). Hij is bont, maar geen 100% bont vererver. We zullen dat dus moeten afwachten.... Zijn naam is Hes Assets Sense en hij krijgt ook nog een eigen blogpost. Hij is inbetaald in de Nederlandse futurities en heeft een stamboom uit duizenden met de beste All-Around bloedlijnen die je vinden kan.

Voor 2016 vond ik dat het weer een beroemdheid moest worden en ging ik op zoek naar beroemdheden in Europa. Die zijn er niet zoveel, maar gelukkig kan je van enkele Amerikaanse hengsten hier ook de dienst kopen. Het liefst had ik de vader van de hengst van 2015, maar ik kon er niks van vinden en vond alleen nòg een zoon van hem via een agent in Frankrijk. Dat wilde ik niet, (ondanks dat hij 100% bont vererft), omdat hij best veel inteelt heeft en hij zich nog niet bewezen heeft. Ik vond het qua kwaliteit geen meerwaarde hebben ten opzichte van de vader. Na lang zoeken vond ik zijn agent dan eindelijk in Zweden. De hengst zelf woont in Amerika. Hij is niet zomaar beschikbaar voor merries van buiten, daarom adverteren ze niet. Zijn naam is Hes Got the Assets en als alles goed gaat wordt hij de vader van het veulen voor 2016.

Ik hou jullie op de hoogte, maar laat eerst het volgende veulen maar komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten