donderdag 20 februari 2014

Voeren met een "voerzak"

Op veler verzoek!

Oorspronkelijk uit nood geboren omdat de paarden elkaar niet met rust lieten tijdens het eten (een met een granen allergie en een krijgt medicatie).... nu een ideale manier om paarden te voeren.


Voordelen:
  • paarden kunnen niet aan elkaars voer waardoor je paarden met allergiĆ«n kan beschermen, medicijnen en supplementen kan voeren en voor elk paar een geschikt voer kan geven
  • het geeft rust, paarden vallen elkaar nauwelijks nog lastig
  • voer en supplementen worden niet meer verspild omdat hun neus in het bakje (zak) zit
  • paarden vinden het niet eng en leren het heel snel
  • ideaal bij groepshuisvesting
Omdat ik het in het begin ook maar vreemd vond om een paard met zijn neus uit een zak te laten eten, ben ik op een stal gaan kijken waar ze het al jaren zo doen. Ik heb ook hun systeem precies overgenomen met flexibele bakjes i.p.v. zakken die slecht schoon te houden zijn. Daaraan zit een verstelbaar halster waar de keelriem is afgeknipt.

De eerste paar keer zet ik de bak op de grond en laat het paard zijn neus erin steken. Zo leren ze snel dat het bakje op de grond moet staan om te kunnen eten. Maak het bakje niet te vol! Blijf ook in de buurt voor het geval dat ze ergens aan blijven hangen of het toch lukt om het (half) af te doen. De paarden hier dopen het ook in de drinkbak om ermee te drinken en als "steun".

Zie hier een paar foto's:


compleet!

het halster is met tie wraps aan het bakje vastgemaakt

zorg voor voldoende ruimte zodat je paard goed kan kauwen

in actie

maak het bakje niet te vol

je kan ook touw gebruiken dat verstevigd is
vredig eten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten