zaterdag 7 augustus 2010

Andrew Mc Lean clinic

De clinic begon met uitleg van de theorie. Andrew is namelijk gedragsbioloog gespecialiseerd in paardentraining en benadert de training vanuit een wetenschappelijke hoek, zowel voor het wezen van het paard en de manier waarop ze leren. Dit leidt tot een simpele aanpak voor elk mens en elk paard. Mits je ervoor open staat natuurlijk. 
Volgens hem moet een paard 10 dingen kunnen, overal en altijd, maar alleen als JIJ het VRAAGT. 10 dingen die ik voor het begin van mijn ervaring ermee nog verdeeld heb in stukken. Dan hoeft een paard nog maar 4 dingen te kunnen: 
1. stop
2. vooruit
3. draaien
4. wijken
Verder moet hij daarin 4 niveaus doorlopen:
1. het ueberhaupt doen
2. licht aan de hulp zijn
3. ritme houden
4. rechtgesteld zijn

De basis hiervan is PRESSURE & RELEASE!!!
Dat deden we natuurlijk al jaren. De wezenlijke basis van western rijden. In wetenschapstaal heet dat operante conditionering (googlelen!). Maar pas het consequent toe, met bovenstaande verwachtingen en je hebt een 100% gehoorzaam paard dat je niet hoeft te straffen. Fijn toch, dat wil toch iedereen? 

"Leiderschap" hebben we ook de deur uit gedaan (dat is passe voor als je het nog niet wist ;)). Het is puur een gevolg van klassieke conditionering (google weer). Omdat hij het weglopen gaat associƫren met de druk van het halster waardoor je dat daarna niet meer nodig hebt.

Daarna liet hij zien hoe dat in de praktijk ging. In 5 minuten kan een paard stilstaan, dat voorheen maar wat onzeker liep te draaien. Veel voorgedaan, veel gezien, veel inspiratie voor mijn arm proefkonijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten