zondag 8 augustus 2010

Andrew Mc Lean clinic II

Op de tweede dag kregen we de theorie van Pressure & Release verder uitgelegd en getoond aan de hand van een traileroefening. Ik hoef niet te vertellen dat dit paardje in no-time rustig de trailer op liep.

Daarna gingen alle ruiters individueel aan de slag met ieder hun specifieke moeilijkheid. De een had geen stop, de ander geen "vooruit"knop en nog weer een wilde niet gestuurd worden.

We kregen uitgelegd hoe je in 3 sessies per keer met pauze ertussen (stukje stappen of stil staan) zou moeten werken om een opbouw voor het paard te hebben. Elke sessie wordt hij iets beter, om de volgende dag op het niveau van de tweede sessie verder te kunnen, etc.. Verder zou je de oefening snel na elkaar moeten herhalen zodat hij tijdens de oefening nog weet waar hij mee bezig is. Sommige trainers doen dat al omdat ze per toeval hebben ontdekt dat het werkt. Zij hebben er studies voor gedaan. Een paard kan 10 seconden onthouden wat hij net nog deed. Om te leren moet je het dus binnen die 10 seconden opnieuw doen. Stoppen uit draf bijvoorbeeld. Hij weet dan nog wat hij moet doen en wordt zo snel licht aan de hulp.

Al met al zeer leerzaam!!


PS: voor de dressuur ruiters onder ons: die mooie hoofd/hals houding komt vanzelf als het paard zichzelf weer leert dragen. Vertrouwen hebben en loslaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten