donderdag 10 augustus 2017

Elsa arriveert


Afgelopen zaterdag kwam Elsa aan. De fokker had haar samen met een kleine pony op de trailer gebracht en de reis ging goed. Elsa maakte aan het hek kennis met een heel nieuwsgierige Lightning en Roxy (Misty is nog steeds op het dekstation).

Kennis maken aan het hek
Onze ervaring van twee jaar geleden toen een logeerveulentje kwam, hadden we nog goed in het geheugen en ik wist wat Lightning vond van veulens van andere hengsten (hij weet niet dat Roxy zijn veulen niet is, ze is immers bij ons geboren). Zoals het een echte hengst betaamt, verdedigt hij zijn kudde en jaagt indringers weg. We zetten hem dus in een andere weide en lieten Roxy en Elsa samen. Dat ging erg goed. Omdat Lightning langs het hek zo nieuwsgierig stond te kijken, zagen de omstanders het kwaad er niet van om ze samen te laten. Vijf minuten later hadden zij ook gezien dat Lightning niet altijd lief is. Helaas had Roxy ontdekt dat ze Elsa weg kon jagen :(.
Ze staan sinds zaterdagavond in de paddock die ik in tweeën heb gedeeld. Lightning aan een kant, Roxy met Elsa aan de andere kant. Aan de ene kant jaagt Roxy nog steeds achter Elsa aan, maar het is te doen en zo wennen ze hopelijk snel aan elkaar. Het is vooral de concurrentie die Roxy voelt. Elsa mag geen water drinken en niet naar Lightning kijken. Samen slapen in de stal kan wel en samen hooi eten ook, en er zijn 4 bakken op gepaste afstand als Roxy zich bedenkt. Arme Elsa zit wel helemaal onder de beten en verschuilt zich letterlijk achter ons als we erbij zijn. Haar alleen zetten vind ik ook geen optie.

Voldoende ruimte tussen de hooibakken

Voermandjes: eerste keer! Paarden
hoeven hier echt niet aan te wennen!


Samen slapen in de stal, op maandagochtend

Op de wei (Lightning apart)
De eerste paar dagen zette ik ze 's nachts op de weide (overdag breken ze de tent af door de vliegen), maar ze zijn zo gewend dat ze zelf mogen kiezen dat ze tegen de ochtend hun slechte humeur op Elsa uitkuurden (ook al stond Lightning apart). Nu zet ik ze maar steeds een paar uurtjes erop.

In de paddock gaat het inmiddels heel goed met Elsa en Lightning (mits ze er even naast mag van Roxy). Gisteravond besloot ik ze samen in de weide te laten. Dat ging super, tot ze een uur later bedacht hadden dat ze die kleine maar met z'n tweeën moesten opvreten :(. Helaas....
Lightning vindt het zo prima
Gisteravond samen in de weide toen het nog goed ging...
Nu staan ze weer in de gescheiden paddock. Morgen komt Misty weer naar huis en hopelijk brengt die wat stabiliteit in de bende. Ze gaat eerst bij Lightning zodat ik kan zien hoe ze reageert. Ik ben een beetje bang voor Roxy's reactie, die nogal enthousiast kan zijn als ze haar moeder ziet.


Ik wil toch wel even vermelden dat we erg blij met haar zijn! Ze is voor mij in ieder geval erg welkom! Als mensen me vragen waarom paarden zo fel zijn op de veulens en niet zo erg op oudere paarden, dan vraag ik ze om zich voor te stellen dat ze een nieuwe collega krijgen. Dat is soms leuk, soms niet en je kunt ze meestal niet kiezen, maar je went er wel aan. Stel dat er iemand een tweejarige peuter bij je dumpt? Dan piep je wel anders! In de natuur zou Elsa nog bij haar moeder lopen (ze is 7 maanden oud) en pas als jaarling of tweejarige naar een andere kudde overlopen. Voor een kudde vormt zo'n kleintje zonder moeder een bedreiging omdat ze nog niks toevoegen en alleen maar de zwakheid vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten