maandag 26 oktober 2015

Een veulen op logies

Wij hebben een veulen dat in een redelijk natuurlijke kudde staat, maar geen leeftijdsgenoten heeft.

Een kennis heeft een veulen onder dezelfde omstandigheden, en waarvan de moeder ziek is. Die moest eerder afgespeend worden.

Een en een is twee, zou je denken. Klopt, zo dachten wij ook.


Afgelopen zaterdag kwam Nadiehtje (ja, ze is vernoemd naar de instructrice) bij ons aan. Ze is even oud als onze Vicky en ook ongeveer even groot. We hadden bedacht om haar in een wei apart te zetten, samen met oma Furi. Oma Furi dacht daar helaas anders over en joeg Nadiehtje de wei uit. Omdat daar een hek omheen staat, vonden wij het niet verantwoord en haalden Furi er weer uit.

Tja, een net afgespeend veulen kun je niet alleen laten staan, dus we zetten Lightning erbij, die heel lief stond te kijken. De eerste tien minuten ging dat super goed, maar toen was hij het opdringerige gedrag zat (hij begreep niet waarom ze zo aan hem hing) en joeg haar weg. Dat had ze nog niet geleerd omdat ze altijd alleen met haar moeder had gestaan. Na korte tijd had hij haar onder het hek doorgeduwd en moest ik ingrijpen.

Kennismaking met Lightning

Alles wat ze kende was in één klap weg: de omgeving, haar moeder, al was het maar dat ze alleen maar eet samen met een ander paard. Maar die willen dat uiteraard niet! Ze zal dus moeten leren om zelf te gaan bepalen, en snel ook. In de natuur zou ze dat onder normale omstandigheden niet hoeven, dus wij helpen haar een handje. Het arm klein ding was helemaal overstuur, maar we moesten haar toch apart laten staan: ze vraten haar op!

Een milde aanval van Lightning:

In de nacht heeft ze alleen maar geroepen, maar 's morgens kon ze steun krijgen van Vicky. Zij stoot haar gelukkig niet af. Lightning was helemaal nat van het zweet, zo druk is hij met haar wegjagen (langs het hek). Zijn gedrag is erg aggressief, hij beschermt zijn kudde.
Samen hooi eten met Vicky

Kennis maken met Vicky

Zondag ging het redelijk zolang de anderen bij het hek stonden. 's Middags besloten we om het met Janka te proberen. Mocht die achter haar aangaan, dan was dat in ieder geval niet de snelste van het stel. (No offence, Janka!). We liepen eerst een tijdje met ze samen aan het halster en lieten toen eerst Janka los lopen. Die gaat haar eigen gang en trekt zich van niemand iets aan. We lieten Nadiehtje rustig kijken: ze deed Janka precies na! Ze zocht toenadering, maar ging gelukkig aan de kant als Janka boos keek. We lieten ze samen. Nadiehtje probeerde te dichtbij te komen, lette niet goed op en kreeg na een paar waarschuwingen een rake trap. Dat was voldoende en ze bleef op gepaste afstand. Janka ondernam inderdaad nog een paar pogingen om haar door de wei te jagen, maar dat lukte niet en ze gaf op.

Furi vindt haar nu ook wel ok, nieuwgierigheid wint


Vandaag ging het erg goed met Janka en haar en de aanvallen van Lightning worden langzaam iets minder. Furi was ook gekalmeerd en we besloten Furi erbij te zetten. Nadiehtje had inmiddels wat lichaamstaal geleerd, en dat ging gelukkig goed. Nu staan ze met z'n drieën en het gaat goed. Nadiehtje is rustiger, al snapt ze nog steeds niet dat ze niet meer aan een paard kan plakken. Eten doet ze niet zonder dat er iemand naast haar staat en ook naar mensen is ze erg aanhankelijk en moet ze leren afstand te houden.

Janka ziet het voordeel ervan in: Nadiehtje knoeit met eten

Met z'n drietjes: de stal mag nog niet...

Keep you posted....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten