zaterdag 27 december 2014

Pavo 18+

In onze weides loopt een 18-plusser rond.... Furi is zelfs 30 geworden dit jaar, net als haar eigenaar! Pavo had een nieuw voer ontwikkeld voor 18-plussers en zocht testers, dus meldden we  Furi aan. Al gauw waren we drie zakken voer rijker, de test was serieus!

Het voer is aangepast aan de veranderende behoefte van het oudere paard:

Vanaf een leeftijd van ongeveer 18 jaar verandert het lichaam van een paard. De spijsvertering wordt minder efficiënt, voedingsstoffen worden minder gemakkelijk verteerd en opgenomen. Daar merk je eerst niets van, veel paarden kunnen nog prima werken op hogere leeftijd. Ook de behoefte van je paard wordt anders: zo heeft het lichaam meer proteïnen nodig om de spieren in conditie te houden en kan het steeds minder goed suikers verwerken. Op het moment dat je een verandering waarneemt aan de buitenkant, is dat proces al vergevorderd. 
Met Pavo 18Plus verzorg je het ouder wordende paard met alles wat het lichaam vraagt zonder het systeem onnodig te belasten. Deze stofvrije muesli helpt jouw senior om vitaal en fit te blijven. En wanneer er op latere leeftijd gebitsproblemen ontstaan is Pavo 18Plus in combinatie met Pavo SpeediBeet het complete voer voor de dagelijkse verzorging. 

Wat is er dan anders ten opzichte van normaal voer?
  • Boordevol goed verteerbare vezels ter compensatie van verminderde spijsvertering
  • Met essentiële aminozuren voor conditiebehoud
  • Aangepast suiker/zetmeel gehalte voor oudere paarden
  • Extra omega 3- en 6-vetzuren
  • Aangepaste calcium-fosforverhouding
  • Anti-oxidanten ter ondersteuning van de weerstand
  • Extra vitaminen en mineralen
  • Kleine brokjes die gemakkelijk uit elkaar vallen voor paarden met gebitsproblemen
  • Kan droog én nat gevoerd worden
Pavo 18+ mikt daarmee vooral op het lange termijneffect. Persoonlijk denk ik dat je het inderdaad van dit lange termijn effect moet hebben. Op korte termijn merkte ik zelf dat Furi het heel lekker vond en wat zelfverzekerder overkwam. Verder heeft de in totaal 9 kilo pulp die ze krijgt (per dag) ook een enorm effect. Het weer speelt bij haar een grote rol en stress zie je meteen aan haar. Ik heb wel gezien dat ze niet zo snel achteruit gegaan is dit najaar als vorig jaar.

Onder de foto's staat het verslag over Furi en het 18+ voer, geschreven door haar eigenaar.

Zo kennen we Furi!Hallo lezers,

mijn naam is Tiny en ik ben de trotse eigenaresse van mijn 30 jarige merrie, genaamd Furi.
Furi mag dan het predicaat 18+ hebben, dit gelooft ze zelf niet. Ze is een temperamentvolle jongedame met een frisse geest, alleen werkt het lijf niet altijd mee. Een van de problemen die ik altijd voor probeer te zijn, is het snel afvallen en mager worden van mijn 18plusser.
Met name de winters zijn vaak lastig. Furi staat in een kleine kudde 24/7 buiten op wei, rijdt enkel met mij recreatief in het bos (maximaal 1x in de week) en gaat 2x per jaar naar de paardentandarts. Geen overbodige luxe, want ze heeft amper tanden en een zeer slecht gebit. Ze krijgt naast haar dagelijkse portie hooi dan ook een grotere hoeveelheid bietenpulp en in de winter is dit meer en krijgt ze aanvullend mais of muesli erbij.
Hetgeen ik eigenlijk miste in haar voeding waren de vitamines. Door het vele aanbod weet je vaak niet wat je paard op haar of zijn oude dag nodig heeft. Ik was dus al nieuwsgierig naar de 18+ van Pavo. We hebben dit voer nu bijna 2 maanden uitgeprobeerd.
Furi is overigens sinds 2 jaar gediagnosticeerd met PPID (Cushing) en ook dit heeft zijn invloed op o.a. haar weerstand. Ook haar vacht werkt niet meer optimaal, waardoor ze in de koudere en natte periodes een deken op heeft en extra voer krijgt om de interne kachel aan te houden. Ik heb even gewacht met het beginnen van het voeren van de 18+ aangezien ik net Furi haar medicatie verhoogd had en dus zeker wilde zijn dat een en ander elkaar niet zou beïnvloeden. Furi heeft de afgelopen tijd haar portie bietenpulp gekregen twee maal daags en daarbij per dag 1 kg 18+.
De eerste proeve:
Wat valt op als ik de eerste zak open maak? Een heerlijk uitziende en geurende muesli! Ik zou er spontaan een kom van pakken met wat yoghurt erbij ;). De structuur voelt olieachtig aan, maar niet te vet. Mijn eerste vraagteken of dit droog goed naar binnen gaat bij Furi, wordt al meteen beantwoordt. Furi deelt namelijk graag haar voer al strooiend met iedereen in een straal van 5 meter om haar heen. Daarnaast heeft ze met haar slecht gebit moeite met sommige brokken of muesli ’s. De eerste portie die droog gegeven wordt, gaat er uitstekend in! Ze knoeit niet en eet alles smakelijk op. De eerste keer dat ik de slobbervariant heb geprobeerd (klaargemaakt met kokend water) was tevens een succes. En ook natgemaakt ziet het product er nog smakelijk uit. Wat dat betreft al een pluspunt!
De 18+ wordt iedere dag van te voren klaargemaakt in een grote bak samen met de bietenpulp gemengd, de verhouding water die erbij gaat is aangepast ivm de 18+ aangezien dit behoorlijk wat water op lijkt te absorberen. En ik uiteraard het risico niet wil lopen dat de bietenpulp niet goed genoeg weekt. De 18+ houdt zich ook na een dag weken nog steeds goed. Een voordeel voor mij is tevens als ik Furi wat extra’s wil geven, ik makkelijk een extra portie, droog of geweekt, kan geven.
Over het resultaat na 2 maanden kunnen Furi en ik kort zijn, aangezien Furi nooit dik zal worden en ze niet is afgevallen, is het voor ons geslaagd! Ze ziet er goed uit, zit lekker in haar vel en dat in de winterperiode! Ik ga in ieder geval de 18+ doorvoeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten