dinsdag 30 december 2014

Paints zonder vlekken?

Ora, ons veulen van dit jaar, is een Paint Horse zonder vlekken. De meest gestelde vraag: “wat maken die vlekken nu uit?”

Eerst maar eens beginnen met de op één na meest gestelde vraag: “wat is een (American) Paint Horse?”
Een Paint met meer dan genoeg witte vlekken
Kort gezegd is een Paint Horse een (American) Quarter Horse met teveel wit op het lichaam, oftewel een "stock horse" met vlekken.

Quarter Horses kennen de meeste mensen wel, en terecht, het is het grootste stamboek ter wereld. In de beginjaren van de Quarters werden er echter ook paarden geboren met witte vlekken, het was immers een mengelmoes van alles wat immigranten mee naar de USA hadden genomen. Deze paarden mochten geen Quarter zijn en er werd een nieuw stamboek in het leven geroepen: de American Paint Horse. Verwar dit niet met Pinto, Pinto is een verzamelnaam (en er is ook een registratie/stamboek) voor alle rassen met witte vlekken. Zowel het Quarter als het Paint Horse stamboek is gericht op afstamming (ras), het zijn géén prestatiestamboeken.

Paints mogen gekruist worden met Quarters en met Volbloeden. Zolang een van beide ouders een Paint is en de ander een Quarter of Volbloed, mag je de nakomeling als Paint Horse registreren of die nu bont is of niet. Hier is wel een máár aan: bonte Paints worden in de Regular registratie opgenomen, de niet-bonte krijgen een stempel “Solid Paint Bred” (vroeger Breeding Stock). Hiermee mag je wel fokken, maar op wedstrijd mag je niet in dezelfde klasse starten als de Regular Paints (met witte vlekken). “Onzin”, denk je misschien, maar zo zijn de regels.

Om hier nog een schepje bovenop te doen: een Quarter met teveel wit is een Paint, maar een Paint met te weinig wit is géén Quarter Horse. Sinds een aantal jaren heeft het Quarter Horse stamboek de regels versoepeld, waardoor Quarters met teveel wit toch nog Quarter mogen zijn. Ook mogen ze nog steeds als Paint ingeschreven worden, waardoor deze paarden een dubbele registratie hebben. Zo heb je meer mogelijkheden voor de fok en voor wedstrijden. Hierdoor zijn deze paarden relatief meer waard.
Drie American Paint Horses: twee met (genoeg) witte vlekken en het veulen dat geen witte vlekken heeft

Een Solid Paint (zonder vlekken) is, zeker als het een ruin is, juist minder waard dan een Regular Paint, ongeacht zijn kwaliteit! Dit is de reden dat fokkers het liefst bonte veulens willen en je relatief goedkoop een super goede solid kan kopen. Je kan natuurlijk Paints fokken die altijd witte vlekken doorgeven, maar dan is het opletten dat je niet alleen op kleur fokt. Daarnaast zijn er verschillende vlekkenpatronen die niet allemaal zomaar gecombineerd kunnen worden omdat ze dodelijk kunnen zijn. Solid Paints zul je dus altijd blijven houden en gelukkig worden ze steeds meer geaccepteerd. Wij hebben liever een goede solid, dan een minder goed paard met vlekken. Op kleur kun je immers niet rijden!
een wedstrijd waar het niet uitmaakt: Quarters en Paints rijden samen

www.apha.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten