maandag 18 augustus 2014
Super rit
Roll backs geoeffend in de bak!
In galop over het stoppelveld!
Trailer geladen zonder mokken!
Soms heb je van die dagen :D
zondag 17 augustus 2014
Motivatie
Een paard dat in een kudde staat op een wei met voldoende eten en beschutting is het gelukkigst. Ze kunnen hun eigen keuzes maken. Wat zou zo'n paard dan nog motiveren om door een mens aan het werk gezet te worden? Daar heeft hij niks aan, vanuit het paard gezien. Je moet hem dan toch meenemen (dwingen) of zodanig belonen dat het de moeite waard is.
Sinds ze hier wonen, vind Lightning het niet met leuk om mee te gaan, zeker niet alleen. Ik doe het toch, hij komt er wel weer over heen en we zijn geen liefdadigheidsinstelling.
Met Ora is dat een ander verhaal. Elke keer als er een mens komt, gebeurt er iets dat zij niet zelf in de hand heeft. Waarom zou ze toelaten om gekriebeld te worden als er geen vliegen zijn? Waarom zou ze het halster om laten doen ook al is ze dat gewend? Voeg daaraan toe dat ze door de vier andere paarden niet gecorrigeerd wordt en je hebt je handen vol.
Het is aan de mensen om haar te leren wat de grenzen zijn. Dat is niet makkelijk aangezien ik ongeveer 1/3e van haar weeg en haar paardentaal beter is.
Het is belangrijk om te voorkomen dat het een gevecht wordt. Alleen werken met druk en loslaten motiveert haar onvoldoende. Ze loopt dan gewoon terug naar mama. Als ze bijt en je duwt haar weg (straffen) is ook al niet positief. Toelaten gaat echter niet.
Samen met etholoog Marc Pierard ging ik aan de slag met een beloning voor haar die werkt. Het goede gedrag belonen met iets lekkers. Zelf denk ik daar niet aan omdat dat bij Lightning niet goed werkt (je hebt hem dan al gauw in je nek zitten). Eerder deze week had ik al geprobeerd wat ze lekker vond door haar met een mandje mee te voeren samen met de anderen. Elke keer als ze iets goeds deed, kreeg ze een hapje. Dit hebben we gecombineerd met een clicker zodat je de beloning preciezer kan timen en op afstand kan doen. Het duurde even voordat ze het door had, maar daarna was het ineens wel heel fijn om bij ons te staan. Het werkte goed voor haar, ze koos er zelf voor om zich te laten sturen, aanraken, etc., zonder dat ze opdringerig werd.
Marc werkt volgens evidence based training. Deze methoden zijn wetenschappelijk bewezen dat ze werken en diervriendelijk zijn. Klinkt ingewikkeld, maar ze zijn zo opgezet dat ze eenvoudig toe te passen zijn. Anders kun je ze niet beschrijven en onderzoeken...
Marc, bedankt voor de hulp en waardevolle tips! Als je nog aanvullingen hebt...
woensdag 6 augustus 2014
Twee dagen terug van vakantie
Op maandag meteen Lightning en Misty rijden.... Misty werd geholpen door Ora die mee mocht lopen. Zo kon ik meteen met touw en lange zweep langs Ora bewegen zodat ze daar ook aan went. Mocht ze daarvan bokken, dan zou ik er veilig buiten blijven! Ze deed overigens helemaal niks en ook Misty wist alles nog precies!
Naar aanleiding van een FB post werd ik geïnspireerd om Lightning's teugels om de knop te hangen en zonder te rijden. Dat was een erg goede ervaring, we waren beiden zelden zo ontspannen! Hij verzamelde zichzelf zelfs naar de galop toe! Dat gaan we vaker doen :D.
Gisteren gingen we een buitenrit maken. Zouden we Ora meenemen of niet? Omdat ze zo zelfstandig is, besloten we haar thuis te laten. Mocht het niet gaan, konden we haar altijd nog gaan halen. Ora heeft het evenwichtige niet van een vreemde en Misty stapte onverschrokken voorop naar volledig onbekend terrein. Smalle bospaadjes door, bergaf, over boomstammen, buren met ladders, honden, mensen, paarden, auto's, fietsers, allemaal géén probleem! Wat een geweldige merrie. Dan te bedenken dat daar nog geen 10 keer iemand op gezeten heeft. Heel even hinnikte ze toen we bijna thuis waren, maar dat was alles. Ook dat gaan we vaker doen :D.